Търси насочено информация за актюерски новини

четвъртък, 17 септември 2015 г.

Инвестиционно поведение, достъпа до застрахователни продукти и ORSA

Председател на EIOPA Габриел Бернардино предупреди ЕОЗППО ще следи внимателно следните въпроси: инвестиционно поведение, достъпа до застрахователни продукти и ORSA.

Говорейки по време на международната конференция "Платежоспособност II: Какво може да се обърка" в Любляна, организирана от Агенцията за застрахователен надзор на Словения, Председателят каза, че режима може да промени инвестиционното поведение на фирмите.
Той каза, че в период на ниски лихвени проценти фирми ще намерят начини за увеличаване на доходите на портфейлите си, но заяви, че в търсенето на доходност “search for yield” може да увеличи допълнителни рискове за застрахователя, като инвестира в нови категории активи или увеличаване на концентрацията в някои специфични активи.
Председателя предупреди, че достъпа до застрахователни продукти може да бъде намален, ако застрахователите съзнателно се насочат към безрискови продукти и избягват продажба на високорискови продукти. Той каза, неустойчиви бизнес модели, трябва да се избягват, но режимът не е имал намерение за "неправомерно санкциониране на специфични продукти".
Бернардино каза също, че фирмите ще направят "драматична грешка", ако поставят акцент върху капиталовите изисквания, като същевременно собствена оценка на риска и платежоспособността (ORSA) остане на второ място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар