Търси насочено информация за актюерски новини

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Нови условия по ГО

От 15.11.2010 са в сила нови изисквания по застраховка гражданска отговорност
С промени в Наредба 27, се въвеждат нови изисквания за техническите резерви на застрахователите. Въвеждат се два нови вида резерв:
  1. резерв съгласно чл. 8а;
  2. резерв съгласно чл. 11а.
Въвежда се "средната за пазара рискова премия за едно застраховано МПС", застрахователите се задължават да образуват резервите на тази база, а цената на застраховката остава свободна (пазарна цена).

" - § 10. Член 11а се прилага за договори, сключени след 15 ноември 2010 г."

В резултат на това, за кампанията 2011 по застраховка ГО, може да се очаква завишаване на цените до нивата на "средната за пазара рискова премия за едно застраховано МПС" определена съгласно Заповед 207/12.11.2010 на КФН
В дългосрочен план, ако някоя компания реализира трайна тенденция за печалба (или агресивно навлизане на пазара - ако някой допусне такова) е възможно някои застрахователни компании да продават и на по-ниски цени, но задължително да гарантират (пресмятат свойте резерви на база КФН изисквания) своята платежоспособност.

3 коментара:

  1. Браво на застрахователния надзор, за първи път от години се намери някой, който да притисне застрахователните брокери, тези, които взимат наготово ¼ затова, че попълват един лист хартия. Тези пари не отиват нито за покриване на риска, нито за евентуални обезщетения.

    ОтговорИзтриване
  2. По отношение на брокерите.
    Наредба 27, чл.11, ал.(9) (Нова - ДВ, бр. 89 от 2010 г., в сила от 12.11.2010 г.)
    Общият размер на заложените в застрахователно-техническия план по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите административни и аквизиционни разходи не може да надвишава 20 % от стойността на застрахователната премия, намалена с всички законово определени такси, данъци и отчисления.

    ОтговорИзтриване
  3. Въобще не трябва да има комисионна по ЗАДЪЛЖИТЕЛНА полица. Не съм чувал дали са надигнали глас брокерчетата, но ако е така ще излязат много нагли. Не искам да ги поставям всички под един знаменател, но заради масата страдат и отговорните. Всъщност тези промени освен, че ще подобрят качеството на услугата, ще намалят загубите на застрахователите и ще се изчисти малко от таксо-събирачи.

    ОтговорИзтриване