Търси насочено информация за актюерски новини

вторник, 26 април 2016 г.

Софтуерния бизнес изяжда застрахователния

В съответствие с мнението на Марк Андерсен 2011 г., че на "софтуер изяжда света", може да е подходящо да добавите и естествена последица, че "софтуер изяжда застрахователния бизнес."

Това е същността на един пост от Matteo Carbone, директор в Bain & Company, който твърди, че застрахователният сектор е в процес на дълбока промяна. Дигиталната трансформация се превърна в голямо предизвикателство за застрахователните компании от цял ​​свят.

В родната си Италия, той отбелязва, телематични инсталации (телеметрия) станаха неразделна част от 15,5% на новите и подновените полици през третото тримесечие на 2015.

За повече доказателства, Carbone добавя, следвайте парите. Сектора застрахователни технологии "е виждал инвестиции от почти 2.65 $ милиарда идващи през 2015 в сравнение с $ 0,74 милиарда през 2014 г." Фирмите в този сектор се концентрира върху развитието на индустриални решения около платформи и роли за различните играчи по веригата на застрахователната дейност. Един пример: доставчици на телекомуникационни услуги, които проектират и внедряват в превозните средства телематични системи.

"Линиите между класическите роли на дистрибутор, доставчик (идва дори от други сектори), застраховател и презастраховател стават неясни," казва Carbone. "В един сценарий, подобен на този, балансът на силите (и следователно разпределението на печалба) между различните участници е променен и всеки е длъжен да се справи, като всеки един от тях може да избере да си сътрудничат или се конкурират в зависимост от контекста."

Ключът към управлението и постигане на успех в тази нова ера на цифровизация в застраховането ще бъде в успешни партньорства и системи, които се простират далеч отвъд границите на застрахователната дейност. Това означава да се работи в тясно сътрудничество с утвърдени доставчици на технологии, както и стартиращи компании с нови идеи. Това може да означава сътрудничество с утвърдени фирми, извън сферата на застраховането, например компании като GE, разработващи системи Predix - сензорни за двигатели и оборудване с данни в реално време. Това е забележително, че GE дълго време считана за производител на уреди и тежко оборудване, сега е огромен играч в софтуерния бизнес.

Това е само въпрос на време, докато застрахователните компании се очертаят също и като софтуерни компании.

Скромен превод

Няма коментари:

Публикуване на коментар