Търси насочено информация за актюерски новини

събота, 26 ноември 2011 г.

Австрия разкри измененият закон пенсионни фондове след проточилите се преговори

24.11.2011

ЕВРОПА - След близо две години преговори, Австрия представи преработен закон за пенсиониране (Pensionskassen), който ще даде на отделните членове повече опции, но биха могли да увеличат административните и регулаторните изисквания.
Преговорите започнаха през 2009 г. от правителството, социалните партньори, Pensionskassen и застраховка-базирани схеми за втория стълб (BKV) вече са довели до изменение на австрийското право на Pensionskassen, които могат да бъдат преразгледани до 10 януари 2012 г.
Верни на първоначалния план, преработеният проект съдържа така наречените "пенсионно осигуряване" вариант, с по-нисък процент на отстъпка, където първоначално плащане на пенсиите е гарантирано.
Освен това, хората ще могат да изберат модел на жизнения цикъл, или прехвърляне на застраховка базирани BKV .
Ревизирана правна рамка също така ще позволи на компаниите да променят техните годишни вноски, много повече, отколкото преди.
Stefan Eberhartinger, ръководител на Siemens Pensionskasse, заяви, че новия закон би засегнал колективният характер на професионалните пенсии и да ги превърне в индивидуализирана пенсия под професионален покрив. Той се опасява, от огромно увеличение на административните разходи и регулаторни изисквания, които може да удари на множество работодатели Pensionskassen като неговата. Eberhartinger също прогнозира, че измененият закон ще доведе до консолидация във втория стълб, особено на нови регулации на портфейли в рамките на един пенсионен фонд.
При сегашните условия на австрийското право, Pensionskassen може да предложи една компания с повече от 1000 служители своя "басейн"  в рамките на фонда, така наречения Veranlagungs и Risikogemeinschaft (VRG). VRG колективни инвестиции и риск, в които компаниите могат да имат думата по отношение на поемане на риск, наред с други неща.
Според изменението, този праг ще се вдигна до 10,000 в множество работодатели фондове, за да се намали броят на VRG в рамките на Pensionskassen. В момента има около 130 VRGs в Pensionskassen 17, с най-големите, VbV, работи повече от 40.
Дори съществуващите договори ще трябва да бъдат организирани при тези нови правила до 2014 г., с единственото изключение на договори, когато работодателят е подписал неограничен задължението за предоставяне на допълнителни вноски, ако е необходимо.
В действителност, по-малки пенсионни фондове ще да бъде в състояние да предложи два или три басейна с различни рискови профили, които биха могли да направят по-големи средства, с по-голям избор, по-привлекателни за компаниите.
Други Предложените изменения включват намаляване на периода на придобиване от пет години на три, право за надзора, за да определят минимални изисквания буфер и прилагането на правно дисконтовият процент, с таван (Rechnungszins) за нови вписвания в съществуващите договори на компанията, ако дисконтовият процент, използван няма да бъде по-висока.
В изявление, австрийското министерство на финансите отбеляза, че тези мерки ще увеличат конкурентоспособността австрийски Pensionskassen в средносрочен план и ще доведе до повече фирми, подписване на договори за втория стълб.

Автор: Барбара Отава

Няма коментари:

Публикуване на коментар