Търси насочено информация за актюерски новини

петък, 25 март 2011 г.

Благословиха оставането на здравните фондове



От Албена Алексиева, INSMARKET
Българските политици мислят бавно. Може би за да са сигурни, че ще го измислят вярно. Стане ли дума за прилагане на евродирективи обаче, действат бързо. За да са сигурни, че сме угодили на Европата.  Само че депутатите не са избрани от Европа, а от хората. И преди всичко трябва да мислят и работят за тях. Но за последните Господ да мисли.
Три месеца след като здравното министерство публикува в сайта си (на 5 януари) проектопромени в Закона за здравното осигуряване, които закриваха доброволните здравни фондове, а правителството тутакси прие предложенията на ведомството и вкара законопроекта в Народно събрание на 1 февруари, точно ден преди Благовещение  здравните компании получиха блага вест: че няма да бъдат затрити.
Здравната комисия в НС отхвърли вчера проекта на кабинета. Единодушно. Даже депутатите от ГЕРБ се изказали срещу предложението на МС, но от кумова срама гласували  "въздържал се". Нещо повече, народните избраници изведнъж запяха в един глас, че имало голяма разлика между застраховане и осигуряване и че моделът на застраховане щял да ощети пациентите.
Както казва крилатата мисъл: слушам и не вярвам на очите си. Да припомним ли мантрата им отпреди има-няма 90 дни – че „дейността по доброволното здравно осигуряване така, както е уредена съгласно разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, не се различава по своята същност от застраховането на рискове, свързани със здравословното състояние на потребителите на застрахователни услуги, както е предвидено в Кодекса за застраховането. Здравното застраховане недвусмислено се приема като част от общото застраховане по смисъла на европейските директиви”. Категорично.
Какво толкова се случи за тези по-малко от 100 дни с любимите ни водачи, та обърнаха песента на 180 градуса? Никой ли от тях не се поразрови предварително, не използва целият инструментариум на властта, за да разбере, че в края на 2012 година влиза в сила една директива, която има за цел да улесни дейността на малките предприятия, каквито са здравните фондове, и че именно благодарение на нея те няма да има нужда да бъдат прелицензирани като застрахователи? Според смисъла й, ако три последователни години такова предприятие предоставя услуги с премиен приход над 5 млн. евро, тогава то би изпаднало от директивата. Нито едно от дружествата у нас няма такъв приход.
Някои ще кажат – да, но това е от 2012-та. А България има санкции от 2010-та.
Държави като Дания, Испания, Исландия, Германия, където политиците не забравят, че са избрани от електората, са задействали възможни изключения от регулациите на директивите по отношение на здравноосигурителните си фондове. У нас не знам някой политик да се е задействал в такава посока. Защо нашите депутати или евродепутати не поискаха отговор от ЕК, след като от 2012-та влиза директивата, която ще позволи на фондовете да си останат осигурители,  какво да правим през този едногодишен период. Защо трябва фондовете ни да се лицензират само за срок от 1 година по вече отменено законодателство от ЕС? Защото то е свързано не само с финансов ресурс, но преди всичко с разбиване на цяла система, със загуба на доверие. Да, формално погледнато, въпросните 1-ва и 3-та директива са действащи към момента, но защо не се появи нито един наш (евро)депутат, който да защити интереса ни в този междинен период, за да не се налагат ултиматуми към България? Защо нямаме адекватна кореспонденция с  Европа?
Защото имаме комплекса на малките? На незнаещите? Или може би защото на първо място е личният интерес? Това са въпроси, не констатация. Може би някой ще се открие в тях. Това ще е личната му оценка колко струва.
Всъщност, колко струва на хората политическото безхаберие, на колко се оценява работата на един политик? И кой ще плати загубеното време на изтеклите в канала изговорени глупости?
Така за пореден път решение на управляващи поставя родното здравно осигуряване, родната здравна система на изходна позиция. Ако на политически език това се нарича реформа, на електорален означава батак. 
А идат избори.
АА

1 коментар: